תסמונת שחלות פוליציסטיות: גורמים, אבחון וטיפול

תסמונת שחלות פוליציסטיות polycystic ovary syndrome)- PCOS) היא מצב שכיח המשפיע על אופן פעולת השחלות ורמת ההורמונים בגוף, תופעה שאצל נשים מסוימות מלווה בתסמינים ואצל אחרות כלל לא. חוסר איזון הורמונלי שנובע מרמות גבוהות של הורמונים גבריים, וגורמים נוספים כדוגמת עלייה במשקל וגנטיקה, יכולים להשפיע על אופי ותדירות הביוץ והמחזור, ואפילו לגרום לבעיות פוריות. בטווח הארוך, התופעה עלולה להוביל  לבעיות בריאות כדוגמת סוכרת ומחלות לב, ולכן חשוב לזהות, לאבחן ולטפל.

 

מה זה אומר 'שחלות פוליציסטיות'?

התופעה בדרך כלל קורית אצל נשים במהלך שנות הפוריות בין גילי 15 עד 44, ומשפיעה על השחלות של האישה, ועל איברי הרבייה המייצרים אסטרוגן ופרוגסטרון – הורמונים שאחראים על ויסות המחזור החודשי. לפני שנסביר על התופעה עצמה, חשוב שתכירי את תפקידן של השחלות וכיצד הן פועלות. מדי חודש משחררת השחלה ביצית, המיועדת להפריה על ידי הזרע של הגבר, תהליך שנקרא ביוץ. זה קורה כתוצאה מגירוי של שני הורמונים FSH וLH-, המיוצרים בבלוטת יותרת המוח, במטרה ליצור – שק המכיל את אותה ביצית. במצב של שחלות פוליציסטיות (המילה פוליציסטית פירושה ציסטות רבות), גדלים הרבה שקים קטנים ומלאי נוזל בתוך השחלות, עם זקיקים שמכילים ביציות שאינן מבשילות לכדי ביוץ.

איך תזהי את התופעה?

התסמינים של תסמונת שחלות פוליציסטיות יכולים לכלול:

  • מחזור לא סדיר, או דימום כבד במהלך הווסת.
  • היעדר מחזור.
  • ביוץ לא סדיר או היעדר ביוץ, כתוצאה ממצב בו השחלות שלך לא משחררות ביציות באופן קבוע.
  • כאבי ראש.
  • ציסטות רבות בשחלות.
  • עלייה במשקל.
  • עור שמן ואפילו אקנה.
  • נשירת שיער או לחילופין, צמיחת שיער מוגזמת על אזורים רבים בגוף ובפנים.
  • לחץ דם גבוה.

 

תסמונת השחלות הפוליציסטיות עלולה גם להוביל לבעיות בריאותיות כדוגמת מחלות לב, סוכרת, שבץ, דום נשימה בשינה, דיכאון וסרטן רירית הרחם.

אני מזכיר שוב שבזמן שנשים רבות יסבלו מהתסמינים המדוברים, אצל אחרות הם לא יופיעו כלל, ולכן חשוב לפנות לרופא/ת הנשים בכל פעם שיש תופעות חשודות, או שלא חווית בעבר.

למה זה קורה?

הגורם המרכזי לתופעה אינו ידוע ויחד עם זאת, ישנם כמה מצבים שככל הנראה מובילים לשחלות פוליציסטיות, כדוגמת:

  • עודף משקל או השמנת יתר.
  • גנטיקה.
  • דלקת.
  • רמה גבוהה של הורמונים זכריים המונעת מהשחלות ליצור ביציות בשלות.
  • רמה גבוהה של אינסולין – הורמון השולט ברמות הסוכר בגוף.

 

חשיבות האבחון

אבחון מוקדם משמעותי וקריטי לניהול הסימפטומים, ועשוי גם למנוע התפתחות בעיות בריאותיות ארוכות טווח. במהלך האבחון תיבדק ההיסטוריה הרפואית והמשפחתית שלך, ויתבצעו בדיקה גופנית, בדיקות למדידת רמת ההורמונים בדם, ולעיתים גם בדיקות נוספות כדוגמת, לחץ דם, אבחון של מצב העור, בדיקת גלוקוז וכולסטרול בדם, ובדיקת אולטרסאונד של האגן שמאפשרת לרופא/ה לקבל תמונה של השחלות שיכולות להיות גדולות פי כמה, במידה ואת אכן סובלת מהתופעה.

 

מהן דרכי הטיפול בשחלות פוליציסטיות?

אופן הטיפול יהיה תלוי בסימפטומים, בגילך והאם את מתכננת להיכנס להריון. דרכי הטיפול מתחילות עם אורח חיים נכון וממשיכות, במידת הצורך, עם הליכים כירורגים ואף ניתוח. השינוי באורח החיים כולל תזונה בריאה, ואם יש צורך ירידה במשקל, והקפדה על פעילות גופנית, דבר שיכול גם למנוע בעתיד התפתחות של מחלות ומצבים כרוניים. אם את סובלת מעודף משקל, חשוב שתדעי שגם ירידה קטנה של 10%-5% ממשקלך, יכולה לעזור.  

טיפולים רפואיים נפוצים נוספים כוללים שימוש בגלולות למניעת הריון, ותרופות אחרות (באישור רופא/ה בלבד), שמטרתן חסימת ההורמונים הגבריים כדוגמת טסטוסטרון, ולהפחתת צמיחת שיער עודפת או נשירת שיער הראש. תרופות המיועדות לרגישות לאינסולין, יכולות לעזור גם כן לוויסות המחזור, שיפור הביוץ והתמודדת עם בעיות פוריות. גם נטילת הורמון פרוגסטרון מדי יום יכולה לסייע באיזון רמת ההורמוני, לווסת את הביוץ ולהקל על התסמינים ועל סיכונים עתידיים.

אופציה נוספת שיכולה לסייע להתמודד עם אי פריון היא ניתוח, במהלכו ובאמצעות לייזר או מחט ייעודית יוצרים חורים זעירים בשחלה, פעולה שעשויה לסייע לתפקוד השחלות, במיוחד כאשר תרופות שאמורות לעודד את הביוץ, אינן עושות זאת. אופציה נוספת היא הפריה חוץ גופית – תהליך בו הביצית שלך מופרית מחוץ לגופך באמצעות הזרע, ולאחר מכן מוחזרת לרחם שלך.  

 

מצב של שחלות פוליציסטיות יכול להשפיע על תחומים רבים בחייך, עם דגש על היכולת להיכנס להריון ועל הסיכון לפתח בעיות בריאות בעתיד. במידה ויש חשד שאת סובלת מהתופעה, או מצב רוחך ירוד כתוצאה ממנה, חשוב שתפני לייעוץ פסיכולוגי וגם לרופא/ת נשים, שיכולים לתת לך מענה באמצעות אבחון וטיפול.