גלולות נגד היריון – המדריך המלא מהחפיסה הראשונה

אחד מאמצעי המניעה הוותיקים והנפוצים הם הגלולה, שמאפשרת ברוב המקרים הגנה של 99.9% מפני היריון, במידה ונוטלים אותה נכון ועל פי ההוראות. המשיכי לקרוא כדי להבין כיצד פועלת הגלולה, האם היא מספקת הגנה גם מפני מחלות מין (ספוילר – לא!), ומהן תופעות הלוואי הצפויות בעת השימוש.

כיצד פועלת הגלולה למניעת הריון?

תהליך הכניסה להריון מתרחש כאשר הביצית משתחררת מהשחלה (ביוץ) ומופרית על ידי הזרע, דבר שקורה במסגרת המפגש שיכול להתרחש לאחר קיום יחסי מין. ההורמונים בגופך שולטים בשחרור הביצית מהשחלה, ומכינים אותה לקבלת הביצית המופרית, המושרשת בדופן הרחם ומתחילה להתפתח לתינוק או תינוקת.

אמצעי מניעה הורמונליים כדוגמת הגלולה, מכילים כולם כמות קטנה של הורמוני אסטרוגן ופרוגסטרון, שמעכבים את הפעילו ההורמונלית הטבעית של הגוף, כדי למנוע הריון על ידי אחת או יותר מהדרכים הבאות: מניעת הביוץ; שינוי ריר צוואר הרחם כדי להקשות על הזרע לעבור דרך צוואר הרחם ולפגוש את הביצית; או באמצעות שינוי רירית הרחם למניעת השתרשות הביצית המופרית בדופן הרחם.

סוגי גלולות למניעת הריון

קיימים שני סוגים עיקריים של גלולות למניעת היריון:

גלולות עם פרוגסטרון בלבד (Mini-pill) – שמכילות פרוגסטרון בלבד, וללא אסטרוגן. גלולות מסוג זה יכולות לסייע בהפחתת דימום אצל נשים שסובלות ממחזור כבד, ומתאימות לכל מי שאינה יכולה לקחת אסטרוגן מסיבות בריאותיות או אחרות, כדוגמת נשים בגילי 35 ומעלה שמעשנות – שילוב שיכול להגביר את הסיכון לפתח קריש דם.

גלולה המשלבת אסטרוגן ופרוגסטרון, מציעה יתרונות נוספים הכוללים חזרה לפוריות מלאה מיד עם הפסקת נטילתה; סיוע בוויסות המחזור החודשי והפחתת ההתכווצויות; התמודדות טובה יותר עם אקנה; ובמקרים מסוימים גם עם התסמונת הקדם וסתית.

רוב הגלולות מתאימות לכולן, ולכן חשוב להתייעץ עם רופא/ת הנשים שלך לפני שאת מתחילה לעשות שימוש בחפיסה הראשונה. הגורמים שיכולים להשפיע ההחלטה לגבי סוג הגלולה המתאים לך, יכולים להיות מצב בריאותך הכללי, תוך התייחסות למצבים כרוניים מהם את סובלת כדוגמת סרטן השד, בריאות הלב וכלי הדם, וכך גם במידה וסבלת בעבר משבץ מוחי, קרישי דם או פקקת ורידים. פרמטרים נוספים שנלקחים בחשבון הם תסמיני הווסת, והאם את מניקה. ישנן תרופות מסוימות, החל מאנטיביוטיקה ועד תרופות ללא מרשם ואפילו תרופות צמחיות, שיכולות להשפיע על אפקטיביות הגלולה ועל ההגנה שהיא מספקת לך בכל הקשור לכניסה להריון. כך גם במצבים של הקאות ו/או שלשולים חמורים.

מהן תופעות הלוואי של הגלולות?

תופעות הלוואי השכיחות, שברוב המקרים חולפות לאחר מספר חודשים, יכולות להיות: כאבי ראש, דימום לא סדיר או שינוי במחזור החודשי, רגישות בחזה, ושינויים במצב הרוח.

איך ומתי מתחילים?

את מוזמנת להתייעץ לגבי מועד תחילת נטילת הגלולה הראשונה, וההפסקה שעליך לקחת בין חפיסה אחת לשנייה, בהתאם לסוג הגלולות שאת צורכת. ככלל, עדיף ליטול את הגלולה באותה שעה בכל יום, או אפילו להצמיד את נטילתה לפעולה אחרת שאת עושה באופן קבוע, כדי שיהיה לך קל לזכור ולא לפספס.

חשוב גם להתחיל לקחת את הגלולה הראשונה מהחפיסה, באותו יום בשבוע, בכל חבילה מחדש. אם את עושה שימוש בחבילת הכוללת גלולות המתאימות לשימוש למשך 21 יום, התחילי ליטול את חבילת הגלולות החדשה 7 ימים לאחר שסיימת את חפיסת הגלולות הישנה. אם בחרת בחבילה המתאימה לשימוש של 28 יום, התחילי את החפיסה החדשה לאחר נטילת הגלולה האחרונה בחפיסה הישנה.

חשוב שתעמדי בזמנים הרשומים, בין אם קיבלת מחזור ובין אם הוא עדיין נמשך.

שימי לב! גלולה למניעת הריון יכולה להיות אפקטיבית בכל הקשור להתעברות ויחד עם זאת, אינה מגינה עליך מפני מחלות המועברות במגע מיני, כולל איידס. לכן חשוב לעשות שימוש גם בקונדום שנותן את ההגנה הטובה ביותר מפני רוב מחלות מין, בדומה לטבעת נרתיקית (וגינלית).