קונזיציה (LLETZ)/ ביופסיית חרוט – מה ההבדל בין הבדיקה לטיפול?

מקור שמה של ביופסיית חרוט היא הרקמה בצורת חרוט המוסרת מצוואר הרחם, במטרה לבדוק אותה בקפידה במיקרוסקופ. הביופסיה נעשית לאחר שלא התקבלה אבחנה מדויקת מבדיקות פאפ וקולפוסקופיה.

מטרתו הנוספת של ההליך היא להסיר רקמה הממוקמת בתעלת צוואר הרחם, במידה ואינה תקינה, והכוונה לכריתת תאים החשודים כטרום סרטניים. הבדיקה גם הוכחה כבעלת תרומה גדולה למניעת התפתחות סרטן צוואר הרחם.

איך מתבצעת הבדיקה?

קונזיציה – הסרת הרקמה, מבוצעת בהרדמה מקומית של צוואר הרחם או טשטוש, במידת הצורך. בדרך כלל ניתן לעבור את התהליך שנמשך כמה דקות, במרפאה. ישנם מקרים בהם יתקיים התהליך תחת הרדמה מלאה, כולל השגחה רפואית בסיומו.

ההליך מתבצע בדומה לבדיקה גניקולוגית שגרתית. כדי לדגום את התאים, יוכנס לנרתיק ספקולום משומן, שמאפשר לבדוק את פנים הנרתיק ואת צוואר הרחם. במהלך הבדיקה תילקח דגימה מתאי צוואר הרחם החשודים כנגועים, באמצעות לולאה חשמלית. בשלב הזה, ייתכן שתחושי מעט אי נוחות, ואף כאבים בבטן התחתונה.

דגימת התאים שנלקחה מצוואר הרחם, תישלח לבדיקה היסטולוגית, במטרה לאבחן את הממצאים, ולהעניק טיפול בהתאם.  

תנאים והכנה לביצוע קונזיציה

אין צורך בהכנות מיוחדות או בצום לקראת בדיקה ויחד עם זאת, מומלץ לקחת משככי כאבים בסמוך ולאכול ארוחה קלה. את ההליך ניתן לבצע רק בסיום הדימום הווסתי.

 במה כרוכה ההחלמה?

לאחר שהסתיימה הבדיקה, ובמידה והתאוששת (במיוחד אם ההליך בוצע בהרדמה מלאה או טשטוש) תשוחררי לביתך. במשך עשרת הימים הראשונים לאחר הבדיקה, מומלץ להימנע מפעילות גופנית מאומצת. עד לביקורת אצל רופא/ת הנשים, אותה את אמורה לעבור כחודש לאחר הקונזיציה, חשוב גם להימנע מקיום יחסי מין ושימוש בטמפון.

 

תופעות לוואי, עם דגש על סימנים המצריכים פנייה לרופא/ה

במהלך החודש הראשון לאחר ההליך ייתכן שתחווי דימום, הפרשות וכאבים דמויי כאבי מחזור. במידה ומופיע חום, קרישי דם בדימום, אם את חשה בכאב שלא עובר גם עם משככי כאבים או שאת מזהה הפרשות צהבהבות מהנרתיק וריח רע, יש לפנות באופן מיידי לרופא/ה שלך או לחדר מיון.

מה משמעות תוצאות הבדיקה ומהן ההשלכות העתידיות?

אם מטרת הקונזיציה הייתה אבחון, תוצאות ביופסיית החרוט אמורות להיות חד משמעיות ולשמש בסיס להחלטת הרופא/ה, האם יש צורך להסיר נגעים ואת הרקמות החשודות.

במידה ומדובר בטיפול שמטרתו הסרת הרקמות והנגעים החשודים כבעייתיים, תעשה בדיקה שצוואר הרחם שלך אכן נקי לגמרי ושאין צורך בטיפול המשך, מלבד לבדיקת פאפ שגרתית.

בדיקת/טיפול קונזיציה יכולים לגרום לצוואר הרחם להיחלש, מצב שעלול להוביל להפלה או לידה מוקדמת, בהמשך. תופעת לוואי נוספת היא היצרות של תעלת צוואר הרחם, ובעקבות כך כאבים גדולים יותר במהלך המחזור החודשי, או היעדר ווסת. בשני המקרים ניתן לטפל, ולכן חשוב להתייעץ עם הרופא/ה שלך במידה וזה קורה.